Az Etyek-Budai Borvidék

2010. október 21. csütörtök, 20:15
Nyomtatás PDF

Etyek Fejér megye északkeleti peremén, az Etyeki-dombság kezdetén fekszik. Adottságai szinte megegyeznek Champagne-éval.
A viszonylag szeles, kevés csapadékkal és bőséges napsütéssel jellemezhető klíma, valamint a löszös, mészköves talaj karakteres borok készítésére rendelték a területet. Nem csoda hát, hogy a környéken már a rómaiak idejében is foglalkoztak szőlőműveléssel, azonban a szőlőtermesztés ma ismert hagyományait az 1700-as évek elejére vezethetjük vissza.

Etyek-Budai Borvidék

1720 és 1770 között 112 német családot telepítettek a községbe, akik felszántották a letarolt földeket, kiirtották az erdőket és néhány évtized alatt felvirágoztatták a mezőgazdaságot.
Etyek az 1860-as évek közepétől vált igazán a főváros szőlőskertjévé. Több száz, kőből rakott pince épült, amelyek jelentős része most is használatban van. Fejlődtek a szőlőtermelés, szüret és feldolgozás speciális eszközei, monumentális, ma is működőképes bálványsajtók készültek.

Az etyeki bort – felfedezve annak kiváló tulajdonságait pezsgő készítéséhez – a századforduló után szinte kizárólagosan Törley József budafoki pezsgőgyára vásárolta fel. A II. világháború után a helyi szőlőkultúra is válságba jutott. A fordulatot az 1955-ös év hozta meg, amikor megalakult a Hungarovin borgazdasági kombinát etyeki célgazdasága.

 

Etyek-Budai Borvidék

Bár Etyek és környéke borvidéki rangot csak 1990-ben kapott, a budai körzet teleüléseit pedig csak 1998-ban csatolták a borvidékhez, errefelé a szőlőtermesztésnek évszázados hagyományai vannak. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy talán ennek az 1500 hektáron elterülő bortermelő régiónak adták a legtöbb fantázianevet, szlogent borainak kedvelői. Hisz aposztrofálták már Etyeket "Budapest szőlőskertjének" és a "Magyar Champagne-nak" is. Mindkét névre kétségtelenül rászolgált. A borvidékhez tartozó ültetvények a Budai-hegység, az Etyek környéki dombok, valamint a Velencei-hegység bőséges napfényben fürdő, szeles lejtőin és fennsíkjain találhatók, ahol az évi középhőmérséklet valamivel alacsonyabb az országos átlagnál, a csapadék mennyisége pedig közelít az átlaghoz. Ezek a tényezők, valamint a magas mésztartalmú, löszös talaj együttesen teszik lehetővé, hogy korai szürettel friss, élénk savú pezsgő alapborok, késői szürettel pedig finom savszerkezetű, feszes, illatos fehérborok készüljenek.

A Bicskétől Pákozdig húzódó 1600 hektárnyi szőlőültetvény 1990-ben emelkedett borvidéki rangra. Az Etyeki Borvidék megnevezést az 1997. évi bortörvény Etyek-Budai Borvidékre változtatta.

A történelmi jelentőségű Körpince pinceegyüttes, a Kecske-gödör, a Sóskúti úti pincesor, az egyedülálló présházak, a gyönyörű szőlőhegyek, a szőlőművelés és borkészítés tárgyi örökségei a múltról tanúskodnak, és kiváltják belőlünk a bor és a szőlőkultúra hagyománya iránti megbecsülést.

Ön itt van:   Főoldal Rólunk Az Etyek-Budai Borvidék

Készítette: bitart

Termékeink

  • Etyeki Chardonnay
    Etyeki Chardonnay E bor illata rendkívül jellegzetes, egyedi, melyben az almássága, picit túlérett körtés muskotályosság, valamint a táj ásványossága is felfedezhető. Nem…
  • Etyeki Chardonnay (félédes)
    Etyeki Chardonnay (félédes) A testes, érlelt chardonnay-k jellegzetes világát adja vissza ez a bor, amely illatában érett, enyhén fás-körtés karakterű. Ízében telt, alkoholgazdag…
  • Etyeki Szürkebarát
    Etyeki Szürkebarát A szürkebarát megfoghatatlan és megfejthetetlen csábossága e borban kitűnően fellelhető. Illatát a fajtakarakter mellett az éppen csak felbukkanó vaníliás jegyek…
  • Etyeki Sauvignon blanc
    Etyeki Sauvignon blanc E kényes fajta báli ruhába öltöztetett változata e bor. Érett illatában a csalános-mentáskarakter nem tolakodó, így a kóstolás igazi meglepetést…
  • Etyeki kézműves pezsgő
    Etyeki kézműves pezsgő 8 hónapig barrique hordóban érlelt Chardonnay és Sauvignon blanc alapborok házasításával készült. A tradicionális eljárással készülő kézműves fehér és rose…
  • Etyeki kézműves pezsgő (rosé)
    Etyeki kézműves pezsgő (rosé) 8 hónapig barrique hordóban érlelt Pinot Noir, Chardonnay és Sauvignon blanc alapborok házasításával készült. A tradicionális eljárással készülő kézműves fehér…